Future Talks: Перезавантаження інституцій. Юрій Бова про плани зробити європейську лікарню у Тростянці

Future Talks: Перезавантаження інституцій. 11 жовтня 2018 року. Юрій Бова, міський голова Тростянецької ОТГ. "Реформа медичних закладів вторинного рівня: передумови, наслідки, перспективи".

З 2018 року Тростянецька ОТГ першою у Сумській області, і однією з небагатьох в Україні на сьогодні, пішла на експеримент і забрала собі у власність Тростянецьку центральну районну лікарню, яка обслуговувала майже 40 тисяч пацієнтів.

Потреба на утримання лікарні на початок 2018 року складала 42 млн. грн., однак забезпечувалась державою в сумі 22 млн. грн. Міська влада стикнулася з проблемою, що будівля лікарні не здатна максимально зберігати тепло. Тепловтрати відбуваються через стіни, вікна, дах, вентиляцію.

Щороку на опалення витрачається  4 млн. грн. (для порівняння, в лікарні опалення 1 м3 коштує – 120 грн., а в дитячих садочках міста – 40 грн. за 1 м3). Нестабільний температурний режим призводить до порушення лікувального процесу. Щорічні витрати на енергоносії, які складають до 10% бюджету закладу, говорять про неефективне енергокористування. При використанні ж дров у якості палива (замість газу) для роботи лікарняної котельні різниця складе біля 25 тис. грн. у день.

Було вирішено поступово запроваджувати альтернативні енергоефективні заходи: утеплення стін, заміна віконних блоків та удосконалення системи освітлення, тощо. Лікарня зазнавала хронічного недофінансування: роздуті штати, низька заробітна платня, безоплатні відпустки для персоналу, були майже відсутні комп’ютери та Інтернет. Як наслідок, відтік кадрів через невпевненість у завтрашньому дні, неякісне лікування і погані умови перебування, а отже і недовіра жителів громади до медичної сфери.

Міська влада вирішила відразу розглядати лікарню як один з елементів конкурентоспроможності громади в довгостроковій перспективі. Бо коли лікарні немає, їхати в інше місто – це вже незручність. І для своїх жителів, і для інвесторів.  

Міський голова поставив собі за мету зробити одну з найкращих лікарень в Україні, з сучасною діагностикою й швидким обслуговування. Вся модернізація здійснювалася в контексті підготовки до другого етапу медичної реформи, з метою залучити в майбутньому пацієнтів не тільки зі своєї громада, заробляти кошти за принципом гроші ходять за пацієнтом.

У 2018-2019 рр. міською владою було вирішено ряд важливих задач:

  • оптимізація штату, що дало економію 6 млн. щорічно при збереженні лікарів
  • використання досвіду реформування медичної галузі Польщі
  • по всій лікарні забезпечено безкоштовний WI FI та якісний високошвидкісний інтернет, закуплена нова комп’ютерна техніка для лікарів
  • зроблено сучасний ремонт терапевтичного, неврологічного, гінекологічного, полового, рентгенологічного відділень, та лабораторію європейського рівня
  • придбано сучасне медичне обладнання, в тому числі при використанні фандрейзингової програми
  • впровадження енергоефективних заходів: ґрунтовний тепло-аудит, закуплено якісні вікна, що мають коефіцієнт теплопровідності 0,95; розпочато переговори з компанією NEFCO щодо кредиту на тепломодернізацію всього комплексу лікарні

В результаті: без жодних додаткових субвенцій із державного, обласного чи районного бюджетів КНП Тростянецька міська лікарня починає перетворюватися в сучасний заклад медицини. Зростає довіра населення, а в лікарів повертається впевненість в завтрашньому дні.

Наразі це чи не єдиний приклад, коли, враховуючи свою стратегію розвитку громада не лише взяла в свою власність районну лікарню, а й почала чіткі зміни, що сприяють її перетворенню в справжню лікарню європейського рівня.

Лікарня, що нагадує курорт: як Тростянець покращує умови для пацієнтів

Тростянецька громада: промислово-туристичний кластер

Тростянецька громада. Інновації як основна ідея громади