Депутати міської ради ухвалили звернення про підтримку малого та середнього бізнесу

Ми, депутати Тростянецької міської ради – представники територіальної громади - послідовно відстоюємо права та інтереси малого та середнього бізнесу – найбільш уразливої частини підприємництва. Вважаємо, послідовною і своєчасною має бути і підтримка від держави.

На 4 пленарному засіданні 10 сесії Тростянецької міської ради депутати прийняли звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Голови Верховної Ради України, Голови комітету з питань податкової та митної політики, народного депутата України Миколі Задорожнього. Ініціатором звернення стала депутатка Оксана Заяц.

У зверненні йде мова про доцільність відтермінування застосування реєстраторів розрахункових операцій для суб’єктів малого і середнього підприємництва.

ТЕКСТ ДЕПУТАТСЬКОГО ЗВЕРНЕННЯ:

“Ми, депутати Тростянецької міської ради – представники територіальної громади – послідовно відстоюємо права та інтереси малого та середнього бізнесу – найбільш уразливої частини підприємництва. Вважаємо, послідовною і своєчасною має бути і підтримка від держави.

В той же час, прийняті Верховною Радою України Закони України №128-IX від 20.09.2019 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX від 20.09.2019 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» запроваджують для фізичних осіб-підприємців обов’язок використання реєстраторів розрахункових операцій під час реалізації товарів та послуг, чим суттєво збільшують витрати підприємців.

Потрібно також врахувати і той факт, що «людський фактор» при використанні РРО, як показує практика, призводитиме до тих чи інших помилок, а це в свою чергу, призведе до застосування штрафних санкцій до підприємців і це не кажучи вже про витрати на придбання та експлуатацію РРО. Всі ці не продумані кроки призведуть лише до автоматичного підвищення цін для споживачів.

Окрім того запровадження РРО для підприємців знецінює принципи спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, яка створювались для надання можливості розпочати і вести свою справу без фаху чи досвіду у сфері бухгалтерському обліку.

Додаткове адміністрування призведе до збільшення корупційних чинників і тиску з боку контролюючих органів.
Зобов’язання використання РРО в сьогоднішніх реаліях робить ведення діяльності підприємцями надзвичайно важким і коштовним.

Підприємці і без того знаходяться в край тяжкому стані, і значне подорожчання процедур адміністрування податків для суб’єктів господарювання робить малий бізнес неконкурентним у порівнянні з великим бізнесом, та в подальшому призведе до закриття фізичних осіб-підприємців, в той час коли не тільки наша громада, а й всі громади України намагаються протягнути руку допомоги всім суб’єктам на своїй території.

Малий та середній бізнес на тлі загального зубожіння людей вже тривалий час ледве зводить кінці з кінцями через різке падіння попиту на товари і послуги. Для збереження їхньої діяльності і максимально швидкого відновлення після виходу з пандемії, вкрай необхідно полегшити податкове навантаження на таких підприємців, адже вони – основа економічного розвитку держави, головне джерело надходжень до бюджету країни, забезпечення зайнятості населення та створення нових робочих місць.

Звертаємось до Вас із проханням ініціювати внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України з метою відтермінування питання щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та встати на захист спрощеної системи оподаткування, оскільки реформа повинна створювати умови для розвитку, а не виживання чи знищення.

Всі підприємці розуміють, що застосування РРО в своїй діяльності – це питання часу і більше того, більшість суб’єктів погоджується з правилами гри, які будуть однаково справедливі для всіх. Проте, є багато питань пов’язаних з придбанням та експлуатацією РРО, програмним забезпеченням та обслуговуванням, які потребують доопрацювання не лише в комітетах, а й з врахуванням думки представників МСБ конкретних територій через Народних депутатів відповідних округів.

В той час, коли є інші, більш важливі галузі економіки держави, на які мають звернути в першу чергу свою увагу Народні депутати, як знищення контрабанди на митницях, вивід із тіні великого агробізнесу та подолання корупції в монополіях, інші геополітичні загрози, держава не знаходить кращого виходу як створити додаткове навантаження на підприємців.

Враховуючи вищевикладене, з метою підтримки та захисту підприємців громади, щоб малий та середній бізнес зміг продовжувати свою діяльність у цей складний час, просимо Вас:

1. Підтримати відтермінування законів України №128-IX від 20.09.2019 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та № 129-IX від 20.09.2019 «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг» щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій;

2. Запровадити мораторій в частині застосування штрафних санкцій при допущенні помилок в результаті використання РРО;

3. Врахувати, що інтернет в деяких громадах, а особливо в сільських територіях взагалі відсутній, що практично унеможливлює процес застосування РРО;

4. За можливості, створити наукові центри навчання використання РРО

З повагою,
депутати Тростянецької міської ради 8 скликання”

Що потрібно громаді для успішного залучення інвестицій: підсумки онлайн-конференції “Фінансування та інвестиції у громадах”

Тростянецька громада: промислово-туристичний кластер

Тростянецька громада. Інновації як основна ідея громади