Бібліотека, що руйнує стереотипи

У Тростянецької міської громаді Сумської області, що була створена у 2017 році, сьогодні у підпорядкуванні налічується лікарня, 7 шкіл і 6 дитсадків, 7 клубних закладів, 17 комунальних підприємств, а також дитяча музична школа, Палац дітей та юнацтва, дитячо-юнацька спортивна школа, трудовий архів, краєзнавчий музей, територіальний центр соціального обслуговування, спортзал, стадіон тощо.

“Завдяки реформі децентралізації, один із успішних проектів, що ми реалізували, – створення сучасної публічної бібліотеки європейського рівня, культурно-освітнього майданчика громадської активності та спілкування. Причому, районна бібліотека стала одним із найперших закладів, які взяла на свій баланс новостворена ОТГ, до якої увійшли м. Тростянець та навколишні села, з населенням всього 21 тисяча осіб”, – говорить Тростянецький міський голова Юрій Бова.

Молодіжний коворкінг-простір Тростянецької муніципальної бібліотеки

Очільник громади неодноразово не лише особисто бачив європейські бібліотеки, а й прискіпливо вивчав їх роботу і мав можливість порівнювати. Тож, на його думку, місцева бібліотека не вписувалась у ритм сучасного життя й була не в змозі задовільнити потреби сучасного читача, бо, наприклад, ті ж формуляри й досі заповнювалися вручну.

Щоб зробити на своїй території бібліотеку європейського рівня, в ОТГ об’єднали зусилля влади, громади і самих бібліотекарів.

За словами директорки Тростянецької публічної бібліотеки Людмили Єфремової, упродовж останніх років, до створення ОТГ, бібліотека змінювалась, запроваджувала нові бібліотечні послуги.

Тут поєднували традиційні форми роботи з інноваційними, налагоджували партнерські стосунки з різними закладами та організаціями, брали участь у проектній діяльності. Бібліотекарі підвищували свій професійний рівень шляхом тренінгів та дистанційних навчань, намагаючись іти в ногу з часом, та як могли формували позитивний імідж бібліотеки у громаді. Але недостатня підтримка районної влади, низька матеріально-технічна база, залишковий принцип фінансування закладів культури не дозволяв бібліотеці трансформуватися в дійсно сучасний заклад європейського зразка.

Районна бібліотека перейшла в міську ОТГ на правах головної для чотирьох книгозбірень громади. Зі шпальт місцевих газет не сходили дискусії про подальшу долю закладу. Та й штат бібліотеки був «роздутий», що було економічно невигідним. Тож тут провели кадрову оптимізацію, залишивши в штаті бібліотеки 9 посад із 25-ти. Із них – 5 посад бібліотекарів разом із директором. Щоправда, «перезавантаження» роботи бібліотеки проходило дуже болісно, але іншого шляху не було.

Молодіжний коворкінг-простір Тростянецької муніципальної бібліотеки

Відтак, книгозбірня почала працювати в новому статусі публічної бібліотеки. Разом з новою назвою, сюди прийшло й нове життя.

Юрій Бова дотримав свого слова створити не просто класичну бібліотеку, де «взяв книжку та й пішов». За його задумом, це має бути повністю модернізований заклад з електронним каталогом, електронним читацьким формуляром та автоматизованою видачею літератури, що гостинно прийматиме в своїх стінах користувачів різних категорій, матиме в розпорядженні сучасні інтернет-комунікації, стане публічним простором для кожного, незамінним місцем зустрічей для активістів і посадовців, де можна вирішувати питання розвитку міста.

«У 2018-му фінансовому році на діяльність закладу надійшло майже 1,66 мільйона гривень, що склало лише 82% фінансування до рівня 2017 р. (2,25 млн грн). Але якщо раніше видатки за зарплату складали 86%, то відтоді – лише 58% кошторису. До того ж, були зроблені ремонт правого крила приміщення бібліотеки та значні придбання. Так, на капремонт приміщення у 2018 р. із бюджету міськради витратили 407 тис. грн та придбали обладнання на суму 300 тис. грн», – розповідає Людмила Єфремова.

Незважаючи на ремонтні роботи, бібліотека не закривалась для обслуговування користувачів.

Молодіжний коворкінг-простір Тростянецької муніципальної бібліотеки

Паралельно йшла робота по створенню електронного каталогу та електронного читацького квитка та формуляра. Програмістами міськради була проведена значна робота по впровадженню та адаптації автоматизованої бібліотечної інформаційної системи Кoha. В електронний каталог бібліотеки була занесена значна частина бібліотечних фондів – більше 16 тис. примірників (із них 8 тис. – дитячі книги), створена електронна база читачів бібліотеки, налагоджена електронна книговидача, закуплені нові популярні книги, а електронна пільгова картка мешканця Тростянецької міської ОТГ виконує роль і читацького квитка користувача.

Першою на День міста, 8 вересня 2018 р., була урочисто відкрита дитяча зона обслуговування Комунального закладу «Тростянецька публічна бібліотека», що включає в себе зони видачі книг для дітей різного віку, зону читання зі столиками та зручними диванчиками, пуфами-грушами, книжковими полицями-інсталяцією, найновішими сучасними книгами та періодикою, настільними іграми.

 

У 2019 р. відбулась ще одна трансформація дитячої бібліотеки – додались дві ігрові зони для дітей: ігрова кімната для дітей молодшого віку (35 кв. метрів) та ігрова зона Play-Station для дітей після 8 років для групової гри.

«І якщо й по сьогодні більшість бібліотек викликають стійку асоціацію –низький рівень візуальної естетики й «убогість» закладу, то всі ці реновації у Тростянці дали змогу викликати живий інтерес у дітей до бібліотеки та викликали у них реальне бажання проводити тут час, навіть компаніями», – говорить Людмила Єфремова.

За її даними, в 2019 р. у закладі завершились масштабні ремонтні роботи, на які із місцевого бюджету було використано 1,14 млн грн. Зокрема, на капремонт другої половини приміщення – 890 тис. грн, на оргтехніку – понад 100 тис. грн, побутову техніку – 24,3 тис. грн тощо. А всього за 2018-2019 рр. у Тростянецькій міській ОТГ на модернізацію публічної бібліотеки було освоєно коштів в сумі 2,2 млн грн.

У липні 2019-го урочисто відкрили другу частину оновленої публічної бібліотеки, що перетворилась у надсучасний культурно-інформаційний заклад з повністю оновленим внутрішнім простором, структурними перетвореннями, автоматизованими послугами, новим інтер’єром, сучасними меблями та обладнанням, новими рейтинговими книгами.

«Тростянецька публічна бібліотека стала бібліотекою сімейного читання, куди приходять працювати, навчатись і розважатися цілими сім’ями. Це – публічний простір, що належить кожному, і будь-хто має право проводити тут стільки часу, скільки вважає за потрібне, користуючись інтернетом та розетками», – наголошує Юрій Бова.

На його думку, після оновлення та модернізації Тростянецької публічної бібліотеки її діяльність та популярність у громаді значно підвищилась. Селфі тут стало популярним серед молоді, а за період з вересня 2018 р. по сьогодні бібліотеку відвідали більше 3 тисяч тільки гостей міста, які включають її в місця пріоритетних відвідувань. Все це позитивно відображається на підвищенні іміджу міста і громади в цілому.

Щодо статистики, то кількість читачів наразі тут становить близько 4,5 тис., відвідувань тільки за минулий рік – 23,1 тис., а книговидач – 56,7 тис. Також проведено близько 200 різноманітних соціально-культурних заходів, у тому числі – засідання учасників клубів за інтересами (садівників-городників, рукоділля, поетичного), майстер-класи, кіноперегляди, тренінги, курси (комп’ютерної грамотності, робототехніки, програмування) тощо.

А ще бібліотека наразі – місце спеціальних зустрічей. Так, із 2018 р. Дитяча Дорадча Рада, створена при Тростянецькому міському голові, проводить свої зібрання теж у бібліотеці, де з очільником громади дискутує з питань розвитку міста.

Крім того, торік у Тростянці фундацією «Inna Przestrzeń» було проведено планувальний воркшоп «Яким має бути сквер біля бібліотеки? Заплануймо разом!». У ньому взяли участь мешканці ОТГ, представники міськради, громадських організацій, працівники та відвідувачі Тростянецької публічної бібліотеки й інклюзивно-ресурсного центру. Результати воркшопу допомогли планувальникам краще зрозуміти потреби мешканців і стали основою запропонованих архітектурних ідей розвитку скверу біля бібліотеки. Цей захід став частиною проекту «Розвиток сучасних громад. Простір/Планування/Залучення», що співфінансувався в рамках програми польської співпраці в галузі розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Також Тростянецька публічна бібліотека у співпраці з ГО «Родинне коло Тростянеччини» отримала перемогу у проекті USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). У рамках проекту молодь мала змогу зустрітися з очільником ОТГ – у бібліотеці відбулась «кава з мером» на тему «Децентралізація – унікальна можливість покращити життя громади».

А до Дня української писемності та мови читачі та працівники бібліотеки писали радіодиктант національної єдності. Проведення такого просвітницького заходу й інші заходи з національного виховання та популяризації історії рідного краю, насамперед патріотичного спрямування, що становлять фундамент духовних цінностей і формують світогляд, тут важливі ще й тому, що від Тростянця до найближчої ділянки державного українсько-російського кордону – всього близько 30 кілометрів.

За інформацією начальниці управління культури Сумської облдержадміністрації Олени Мельник, роль бібліотек області дуже важлива, адже через незначну кількість точок проводового радіо, інколи поганого українського телесигналу чи його повної відсутності, мізерної кількості передплатників газет, надзвичайно зростає роль і значення «рупорів інформаційної та духовної пропаганди» – наших бібліотек, у тому числі й однієї з найкращих в області – Тростянецької публічної бібліотеки.

«Бібліотека – це організм, який не може існувати окремо від суспільства, тож вона повинна змінюватись разом із ним. Так, як кисень потрібен людині, щоб жити, бібліотекам потрібні читачі. Саме для них ми працюємо, пишемо і виграємо гранти, використовуємо інновації, втілюємо в життя різні проекти. І не має значення, як будуть в майбутньому називатися наші заклади – бібліотека, медіатека чи якось по-іншому, головне, що на першому місці в нас завжди буде користувач і його потреби. Наше завдання – зробити все, щоб людина, яка одного разу відвідала заклад, захотіла повернутися сюди знову», – зазначає Людмила Єфремова.

Відтепер весь бібліотечний простір поділений на кілька зон: обслуговування дорослих і юних користувачів; зал для більш дорослої аудиторії і молодіжний «офіс» – coworking – для колективної діяльності активістів та арт-простір для інформаційно-освітніх, культурних та заходів дозвілля; безкоштовний інтернет-центр для користувачів; ігрова кімната з ігровим комплексом для дітей різних вікових категорій; соціальне «кафе», де можна посидіти за філіжанкою смачної, але дешевої кави. Причому, чашка чаю тут коштує 3 грн, а кави – 5 грн, що значно здешевлює доступність цього виду послуги абсолютно для всіх верств населення.

Сьогодні бібліотека у Тростянці, зазначає директорка закладу, це не лише місце для читання, а й для вирішення найрізноманітніших питань з розвитку міста, малого бізнесу, місце зустрічі активістів та різних навчань. Втілювати ж у життя різні проекти бібліотеці допомагає партнерство з громадськими організаціями.

Мешканці громади теж не приховують свого задоволення. Постійна читачка Людмила Сузанська радіє: «Ця сучасна бібліотека – величезний подарунок від влади мешканцям громади».

Як розповідає Юрій Бова, оновлюється книжковий фонд в основному не за бюджетні кошти, а силами меценатів. Зокрема, гостя з Німеччини, праправнучка відомого промисловця і мецената Леопольда Кеніга пані Сиббіле Штрак-Цимерман з нагоди відкриття першої черги оновленої публічної бібліотеки у 2018 р. подарувала тростянчанам 400 примірників яскравих, сучасних дитячих книг і пообіцяла допомагати й надалі.

«Своє слово вона стримала, і в 2019 році з її допомогою ми придбали дві тисячі нових сучасних українських книжок на суму близько 200 тисяч гривень. Також приємно, що з’явилися в нас книжки польською мовою, які вже користуються у читачів популярністю, особливо у студентів. Кілька коробок цих книжок подарувало нам польське місто-партнер Кожухів», – наголошує очільник громади.

При цьому Юрій Бова уточняє, що до початку робіт з оновлення бібліотеки, було вивчене питання, як реформується бібліотечна система в країнах Європейського Союзу, яка психологія у дорослих і батьків юних читачів, як треба зробити в Тростянці зонування залів і простору так, щоб при відвідуванні публічної бібліотеки комфортно було всім.

«Ми визначилися, що потрібно не просто зробити ремонт та організувати доступ до книги, а розширити засоби отримання знань та інформації завдяки новим підходам та сучасним технологіям. Тож наша бібліотека пройшла тривалий шлях від пасивного місця, де зберігаються книжкові фонди, до відкритого, активного та багатофункціонального мультимедійного простору з широким спектром послуг. Тепер це місце спілкування», – підкреслює міський голова.

За його словами, наразі в Тростянецькій публічній бібліотеці вже навіть читають лекції студентам-заочникам запрошені викладачі із двох харківських вишів.

Але всі ці зміни мають і будуть продовжуватися. Тим більше, що в заклад люди пішли потоком: за півроку відвідувачів було стільки, скільки планувалося прийняти за рік.

“Зараз робимо проектну документацію на ще один такий центр – молодіжно-освітній-культурний простір, що буде втричі більший, ніж ця бібліотека. Ми повинні і будемо робити все, щоб молодь мала бажання залишатися в місті, повертатися в місто. Щоб тут було всім комфортно жити, працювати і відпочивати”, – розкриває майбутні плани Юрій Бова.

Створення у Тростянці на Сумщині надсучасної публічної бібліотеки, культурно-освітнього майданчика громадської активності та спілкування в невеликій ОТГ – це приклад трансформування звичайної бібліотеки в нових умовах, створення комфортних умов мешканцям для спілкування та вирішення проблем громади, впровадження креативних форм і методів проектної діяльності, позитивного впливу на формування культурного середовища в громаді під час реформи децентралізації.

Віталій Кохан, МедіаКоло

Активісти з Кривого Рогу вивчали успішний досвід Тростянецької громади