132 млрд грн – рекордна державна підтримка розвитку громад на 2022 рік

Політична воля вирішити питання пропорцій і механізму зарахування податку на доходи фізичних осіб (за місцем проживання чи за місцем роботи, або обидва варіанти) до бюджетів громад є. Але всі зацікавлені сторони повинні бути більш активними, щоб знайти необхідне рішення в 2022 році.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода на першому Форумі фінансистів муніципалітетів. За його словами, це питання дискутується давно. Одна частина громад зацікавлена, щоб ПДФО зараховувалося лише за місцем роботи людини, інша частина – за місцем проживання.

“Органи місцевого самоврядування повинні бути більш активними для вирішення цього питання. В 2022 році потрібно шукати компромісне рішення і добре порахувати, яка частка ПДФО може зараховуватися за місцем проживання, оскільки там людина отримує більшість послуг, а яка частина має зараховуватися за місцем роботи, оскільки інша громада створює їй умови для заробітку. Політичне бажання вирішити це питання є”, – сказав В’ячеслав Негода.

Він звернув увагу фінансистів на те, що на 2022 рік збільшено норматив зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на 4% за рахунок відповідного зменшення зарахування ПДФО до Державного бюджету.

Заступник Міністра поінформував учасників форуму, що Держбюджетом на 2022 рік прогнозовано очікується (по загальному і спеціальному фондах) 437 млрд грн власних доходів місцевих бюджетів. Це майже на 87 млрд грн більше, у порівнянні з 2021 р.

В наступному році територіальні громади отримають рекордну державну підтримку на  розвиток та розбудову інфраструктури – орієнтовно 131,8 млрд грн (включно з фінансуванням дорожньої інфраструктури місцевого і державного значення):

  • Державний фонд регіонального розвитку – 5,2 млрд грн;
  • субвенція на соціально-економічний розвиток – 6,0 млрд грн;
  • субвенція на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери – 8,7 млрд грн;
  • будівництво і ремонт доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності – 24,6 млрд грн та ін.

В’ячеслав Негода також звернув увагу, що на виконання домовленостей Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр., підписаного за засіданні Конгресу місцевих та регіональних влади 30 вересня 2021 р.:

  • внесено зміни до Державного бюджету на 2021 р. – обласні бюджети до кінця цього року отримають 512,2 млн грн додаткової дотації з державного бюджету на розрахунки за енергоносії та комунальні послуги в опалюваний сезон, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються з відповідних місцевих бюджетів;
  • Законом України «Про Державний бюджет на 2022 рік»  передбачено додаткову дотацію 1,5 млрд грн на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються за рахунок відповідних місцевих бюджетів;

Також вже в 2021 році місцеві бюджети отримають 26,9 млрд грн на погашення заборгованості з різниці в тарифах теплопостачальних та теплогенеруючих організацій.

“Це ті інструменти, які надала держава місцевому самоврядуванню для втілення реальних змін у громадах на краще, забезпечення комфортного та безпечного проживання людей у містах та селах з однаковими стандартами і можливостями надання їм публічних послуг”, – сказав заступник Міністра.

 Організатор першого Форуму фінансистів муніципалітетів – Організатор – Київський інститут стратегічного аналізу та реформ “КІСАР”.

Сергій Притула, проект “Нові лідери” і як збудувати сучасну медицину в маленьких містах України

Маркетплейс від Мінцифри — майданчик для співпраці громад та розробників цифрових продуктів

Програма економічного і соціального розвитку Тростянецької міської територіальної громади на 2021-2023 роки