Спортивні амбіції Тростянецької громади: плани до 2030 року

Всі три об’єкти відповідатимуть вимогам європейських стандартів, а повністю втілити їх у життя планується вже до 2025 року. Створення цих об’єктів збільшить потік туристів до 50 тис./рік, створить до 120 нових робочих місць , залучить до 590 млн грн інвестицій у громаду, на 2,16 млн грн в рік збільшить надходження до бюджету.

Ще в 2019 році голова Тростянецької громади Юрій Бова презентував  спортивне майбутнє громади на наступні 5 років і три базових проекти, серед яких:  реконструкція стадіону імені знаменитого легкоатлета-земляка, золотого медаліста Олімпіади-1956 в Мельбурні Володимира Куца (будівництво цього об’єкту вже виходить на фінішну пряму); будівництво мультиспортивного комплексу “Н2О-Maxi” по вул. Леопольда Кеніга (будівництво розпочалося в рамках проекту “Велике будівництво”); будівництво нового біатлонного комплексу “NESKUCHNE” з багатофункціональними спортивно-оздоровчими об’єктами (йде підготовка концепції та пошук фінансування).

Всі три об’єкти відповідатимуть вимогам європейських стандартів, а повністю втілити їх у життя планується вже до 2025 року. Створення цих об’єктів збільшить потік туристів до 50 тис./рік, створить до 120 нових робочих місць , залучить до 590 млн грн інвестицій у громаду, на 2,16 млн грн в рік збільшить надходження до бюджету.

“Н2О-Maxi”

У травні 2021 року спортивно-оздоровчий комплекс Тростянця пройшов відбір на засіданні комісії при міністерстві Молоді та спорту України з визначення об’єктів для надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток спортивної інфраструктури.

В основі мультиспортивного комплексу “Н2О-Maxi” – дорослий і дитячий басейни. В масштабному критому приміщенні також буде зал для занять баскетболом, боксом, боротьбою, міні-футболом, іншими видами спорту; тренажерний зал; балкон з біговою доріжкою; зона відпочинку. В ньому можна буде займатися спортом цілий рік як дорослим, так і дітям, або ж відпочивати родинами. Цей комплекс, як і 10 інших спортивних об’єктів, визначених по всій Україні, призначений для проведення Всеукраїнських та міжнародних змагань, навчально-тренувальних зборів для національних збірних команд з не менш ніж п’яти олімпійських видів спорту, а також для занять масовим спортом. Під час змагань комплекс зможе вмістити 710 глядачів.

В 2020-му була виготовлена проектно-кошторисна документація на будівництво цього спортивно-оздоровчого комплексу, і вже у 2021 році почалися активні будівельні роботи, на які держава в цьому році виділила 150 млн гривень. Решту суму планується виділити вже у 2022 році, і до кінця року добудувати комплекс в цілому.

Біатлонний комплекс спортивно-оздоровчого призначення “NESKUCHNE”

Щодо багатофункціонального біатлонного комплексу спортивно-оздоровчого призначення “NESKUCHNE”, то цього року вже виготовлено дизайн-проект на цей об’єкт, що відповідає вимогам міжнародного союзу біатлоністів (IBU). Серед розробників проєкту – спеціалісти з Чеської Республіки: автори проєкту біатлонної спортивної бази в місті Nové Město, а також компанія, що є світовим лідером по виробництву штучного снігу.

Окрім бігових трас і стрільбища в зоні змагань, тут буде велика зона обслуговування, що передбачає трибуни для глядачів із підтрибунними приміщеннями, прес-центр, адмінбудівлю, ресторанний комплекс, готелі та котеджі, спа-комплекс, спортивні майданчики, автостоянки, кемпінг, тимчасові споруди для учасників змагань тощо. Комплекс передбачений для проведення спортивних змагань, тренувань та оздоровлення спортсменів і відвідувачів.

У перспективі комплекс “NESKUCHNE” зможе претендувати на отримання ліцензії для проведення крупних міжнародних змагань, як то етап Кубку світу, чемпіонат Європи чи світова першість. А ще цей проєкт високо оцінив президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.

Згідно з проектом, на базі збудують стрільбища, трибуни для глядачів, двоярусну парковку. Працюватиме прокат лижного спорядження, а поруч із базою хочуть збудувати близько 20 котеджів, які розраховані на одну чи кілька родин. Після катання усі бажаючі зможуть відпочити у SPA-комплексі із сауною та басейном. Мер міста Юрій Бова проводить консультації з Федерацією біатлону, Міністерством молоді та спорту, а також чеськими експертами, які будували біатлонний стадіон у місті Nové Město na Moravě. Місто мріє побудувати базу біатлону, яка до 2035 року буде однією з найкращих у світі.

Стадіон ім. В.Куца

Що стосується третього об’єкту – повної реконструкції стадіону ім. В. Куца, то новий сучасний спортивний комплекс буде з легкоатлетичними біговими доріжками, тенісним кортом і п’ятьма футбольними та міні-футбольними полями, серед яких – і накрите манежом, що дасть можливість використовувати поле 365 днів на рік.

Завдяки реформі децентралізації, підтримало громаду в цій справі Міністерство регіонального розвитку.

Урядовою постановою Тростянцю було виділено 11 млн грн на перший етап реконструкції стадіону. За ці кошти, а також за кошти додаткового співфінансування з міського бюджету (2,2 млн грн) вже виконано заміну трав’яного газону основного футбольного поля розміром 110 на 70 метрів із влаштуванням системи автоматичного поливу; будівництво трав’яного тренувального поля розміром 60 на 40 м із автополивом; будівництво нового футбольного поля розміром 60 на 40 м із високоякісним штучним покриттям, а також легкоатлетичних бігових доріжок із влаштуванням травмобезпечного покриття та інші роботи.

Тростянецька громада прагне перетворити міський стадіон імені Володимира Куца на сучасний спортивний комплекс. Навесні 2019 року в рамках реконструкції поряд зі стадіоном відкрили нове футбольне поле 60×40 зі штучним покриття. Побудували поле за півтора місяці за кошти Державного фонду регіонального розвитку – 11 млн. грн. та кошти громади – 2,2 млн. грн. Наприкінці 2019 року було завершено укладку нового трав’яного покриття на центральному футбольному полі 110х70 і ще на одному тренувальному полі 58х30.

У планах мера Тростянця вже у 2020 році відкрити повноцінну Академію спорту, де будуть займатися як діти різних вікових груп шкільного віку, так і професійні футбольні команди. На сьогодні, це вже практично найкраще професійне футбольне поле у Сумській області, а після побудови двох тренувальних полів, – комплексу взагалі вже немає аналогів в Сумській області.

Велетенська робота і відповідальність за сьогодення та спортивне майбутнє громади наразі покладені на багатопрофільний комунальний заклад Тростянецької міськради “Спортивний клуб “Академія спорту”. Його утворили в січні 2018 р. відразу після створення ОТГ і яким керує відомий у минулому футболіст Богдан Єсип. У довгостроковій перспективі СК “Академія спорту” має перетворитись на повноцінну футбольну академію з різними віковими групами вихованців та дорослими командами.

Під егідою СК “Академія спорту” в різних першостях наразі виступають команди ФК “Тростянець”, ФК “Тростянець-2”, “Тростянець-3”, а також дитячі команди у чотирьох вікових групах.

Всі три об’єкти відповідатимуть вимогам європейських стандартів, а повністю втілити їх у життя планується вже до 2025 року.

Юрій Бова наголошує, що створення цих спортивних об’єктів сприятиме збільшенню потоків туристів (більше 50 тис./рік), створенню нових робочих місць (близько 120), залученню інвестицій у громаду (орієнтовно 590 млн грн), зростанню бюджету громади (в т.ч. через збільшення ПДФО на 2,16 млн грн/рік), зростанню інвестиційної привабливості регіону, якісному регіональному розвитку та популяризації Сумської області, вихованню молоді та професійних спортсменів.

Спортивний пріоритет міської влади більш, ніж просто амбітний.

Це мрія, реалізація якої може перетворити звичайне українське середнє за розмірами містечко, в один із найкращих прикладів модернізації міської інфраструктури зі стратегічною мрією практично на десятиліття наперед.

Побудова бази біатлону міжнародного класу А“, на якій будуть проводитися міжнародні змагання з біатлону; спортивний комплекс з футбольними полями, аналогів яких немає на Сумщині; та мультиспортивний комплекс із басейном і спортивними залами, – за реалізацією таких планів хочеться спостерігати зблизька і поширювати досвід на інші українські міста.

Тростянець за підтримки ЄС розробить стратегію, спрямовану на забезпечення якісних та доступних послуг навіть у кризовий час

Тростянецька громада: промислово-туристичний кластер

Мандруй Україною з Олександром Санченком. Випуск 3: “Тростянець – шоколадна столиця України”